'منیزیم فلزی است به رنگ سفید تا نقرهای با نماد Mg، عدد اتمی ۱۲، وزن اتمی ۲۴٫۳۰۵۰ و ساختار بلور آن شش گوش یا هگزاگونال متراکم است. نام منیزیم از واژه یونانی Magnesia حوضهای در Thessaly یا از نام شهر قدیمی Magnesia در آسیای صغیر گرفته شده است. منیزیم هشتمین عنصر فراوان در پوسته زمین و سومین عنصر فراوان و محلول در آب دریاست.
منیزیم در گروه دو (IIA) جدول تناوبی به عنوان فلز قلیایی خاکی قرار دارد.
محتویات
۱ مشخصات شیمیایی
۲ کانیهای منیزیم
۳ کاربردهای عمده
۴ پزشکی
۴.۱ کاربردها
۴.۲ منابع غذایی
۴.۳ اشکال دیگر
۴.۴ چگونگی مصرف
۴.۵ موارد احتیاط
۴.۶ تداخلهای احتمالی
۵ منابع
۶ پانویس
مشخصات شیمیایی
منیزیم در حالت پودری، گرم میشود و زمانی که در معرض هوا قرار می گیرد، آتش گرفته و با شعلهای به رنگ سفید می سوزد. این فلز قلیایی خاکی عمدتاً به عنوان یک عامل آلیاژ دهنده برای ساخت آلیاژهای آلومینیوم - منیزیم استفاده میشود. این عنصر بصورت سه ایزوتوپ یافت میشود: ۲۶Mg, ۲۵Mg, ۲۴Mg که همهٔ این ایزوتوپها به مقادیر زیاد یافت میشوند. حدود ٪۷۹ از منیزیم نوع ۲۴Mg است.
کانیهای منیزیم
اگر چه منیزیم در ۶۰ کانی یافت میشود اما این عنصر در ذخایر بزرگ منیزیت، دولومیت، بروسیت، کارنالیت، الیوین و سیلیکاتهای منیزیم پتانسیل اقتصادی دارند، یافت میشود.
کاربردهای عمده
کاربردهای منیزیم در صنایع مختلف به شرح زیر است:
دیرگداز
آلیاژ
تولید فلز منیزیم
داروسازی
سولفور زدایی و نودولی شدن در صنعت آهن و فولاد
کاربردهای شیمیایی
اکسید منیزیم
کربنات منیزیم
بی سولفید منیزیم
سولفات منیزیم
کلرید منیزیم
هیدروکسید منیزیم
منیزیای پختهشده
مکمل غذای حیوانات
پزشکی
یک میلهٔ منیزیمی
منیزیم معدنی برای قلب، عضله و کلیه مهم و مفید است. این ماده قسمتی از دندان و استخوان شما را میسازد. مهمتر از همه، این ماده آنزیمها را فعال میکند، به شما انرژی میدهد و به کارکردن بهتر بدن کمک میکند. این ماده همچنین استرس، افسردگی و بیخوابی را کاهش میدهد. ویتامین ب-6 به جذب منیزیوم مورد نیاز کمک میکند و با منیزیوم در بسیاری از کارها همکاری میکند. منیزیم در بسیاری از غذاها قابل دسترس است. اگرچه بسیاری از مردم در ایالات متحده منیزیم کافی از رژیم غذایی شان دریافت نمیکنند. قرصهای مغذی تنها میتواند به شما مقدار منیزیم دریافتی را نشان دهد. دانشمندان روشهای مختلفی برای مشخص کردن میزان منیزیم غذاهای متفاوت پیدا کرده اند. علاوه بر این بسیاری از غذاها به طور کامل تجزیه نشده اند.
بیماریهای طبی مشخصی تعادل منیزیم بدن را بهم میزند. برای مثال همراه با استفراغ یا اسهال میتواند منجر به کمبود منیزیم به طور موقتی شود. بیماریهای معده و روده، دیابت. التهاب پانکراس، عملکرد بد کلیه و داروهای دیورتیک (ادرارآور) میتواند باعث کمبود طولانی مدت منیزیم شود. اگر مبتلا به یکی از بیماریهای ذکر شده هستید برای منیزیم مورد نیاز مصرفی تان، با پزشک معالج مشورت کنید.
کاربردها
مصرف کافی منیزیم میتواند در موارد زیر به شما کمک کند:
جلوگیری از سخت شدن رگها (تصلب شرایین)
جلوگیری از حمله و سکته قلبی
کاهش فشار خون
کاهش سطح کلسترول و تری کلیسرید خون
تصحیح بی نظمیهای ضربان قلب
توقف حمله حاد آسم
کاهش میزان نیاز به انسولین در صورت دیابتی بودن
جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه
درمان بیماری کرون
درمان سر و صدای ناشی از کاهش شنوایی
بهبود بینایی در صورت داشتن گلوکوما
کاهش گرفتگی عضله، تحریک پذیری، خستگی، افسردگی و احتباس مایع مرتبط با قاعدگی
جلوگیری از عوارض جدی حاملگی نظیر پره اکلامپسی و اکلامپسی
نگهداری و تجدید سطح انرژی طبیعی بدن
بهبود وضعیت خواب
کاهش اضطراب و افسردگی
کاهش عوارض و آثار استرس
منابع غذایی
غنیترین منبع منیزیم شامل (TOFU)، آجیل (بادام، پسته، گردوی سیاه، ...) تخم کدو، بادام زمینی، برگ سبر سبزیجات، غلات، گندم، آرد سویا و ملاس ....
منابع خوب دیگر برای منیزیم آرد گندم، آرد جو، چغندر سبز، اسفناج، خرده گندم، حبوبات، جودوسر، موز، سیب زمینی (با پوست)، پسته. همچنین میتوانید منیزیم را از بسیاری گیاهان گونههای علفها و جلبکها به دست آورید، برای مثال: جلبک آگار، گشنیز، شوید، دانه غلات، شاهپسند، خردل خشک، ریحان، پودر کاکائو، تخم رازیانه، مرزه، تخم زیره، تخم ترخون، تخم مرزنجوش و تخم خشخاش.
اشکال دیگر
منیزیم به اشکال مختلف در دسترس است. بهترین فرم آن به صورت "قابل حل" عرضه میشود، که بدن راحتتر منیزیم این ترکیب را جذب میکند. این ترکیبات قابل حل به صورت کپسول ژلاتینی است. مکملهای توصیه شده منیزیم شامل سیترات منیزیم، گلوکونات منیزیم و لاکتات منیزیم است.
دیگر منابع هم خانواده منیزیم شامل شیر منیزیم (هیدروکید منیزیم) که اغلب به عنوان یک ملین یا آنتی اسید استفاده میشود، نمکهای "ایپوم" (سولفات منیزیم) که به عنوان یک ملین یا تقویت کننده استفاده میشود و یا به وان حمام اضافه میشود. بعضی از اشکال منیزیم از طریق پوست قابل جذب است.
چگونگی مصرف
شما باید مقدار کمی از منیزیم را در روز با یک لیوان پر از آب مصرف کنید (تا باعث اسهال نشود) مقادیر توصیه شده روزانه به شرح زیر است:
مردان بزرگسال بین ۱۹ تا ۳۴ سالگی: ۴۰۰ میلی گرم بعد از ۳۰ سالگی: ۴۲۰ میلی گرم
زنان بزرگسال بین ۱۹ تا ۳۴ سال: ۳۱۰ میلی گرم بالاتر از ۳۰ سال ۳۲۰ میلی گرم
پسران در سن ۱۴ تا ۱۸ سال: ۴۱۰ میلی گرم
دختران در سن ۱۴ تا ۱۸ سال: ۳۶۰ میلی گرم
بچهها در سن ۹ تا ۱۳ سال: ۲۴۰ میل گرم، بچهها در سن ۴ تا ۸ سال ۱۳۰ میلی گرم و بچههای سن ۱ تا ۳ سال: ۸۰ میلی گرم.
موارد احتیاط
اگر بیماری شدید کلیوی یا قلبی دارید بدون مشورت پزشک از مکملهای منیزیم استفاده نکنید.
مصرف بیش از حد شیر منیزیم (به عنوان مسهل یا آنتی اسید) یا نمکهای ایپسوم (به عنوان مسهل یا تقویت کننده) باعث میشود که شما مقادیر زیادی منیزیم هضم کنید، بویژه اگر مشکل کلیوی داشته باشید. مصرف زیاد منیزیم باعث ایجاد مشکلات جدی برای سلامتی و حتی مرگ میشود.
تداخلهای احتمالی
بعضی از غذاها، نوشیدنیها و داروها، باعث از دست دادن منیزیم توسط بدن میشود.
سدیم (نمک)، کافئین، الکل، فیبر، ریبوفلاوین به میزان زیاد، انسولین دیورتیکها (ادرارآور) و دیجیتالها است.
بعضی از غذاها، نوشیدنیها و داروها، بدن را برای مصرف منیزیم مورد نیاز با مشکل و سختی روبرو میکند. اینها شامل کلسیم، آهن، منگنز، فسفر. روی و چربی است.